Spenat och fetaost-paj

En absolut favoriträtt är paj, i alla dess former! Det är så enkelt att göra, supergott, går att variera i oändlighet och funkar (oftast) väldigt bra att frysa in vilket passar mig som student mycket bra. Ibland kan jag tycka att pajdegen blir lite för fet men jag tycker jag har hittat en bra lösning på det problemet! Jag ersätter en del av smöret med kesella (inte direkt så att det är jag som hittat på det, har hittat det i flera olika receptböcker) 
 
Idag ska jag göra paj med spenat och fetaost, en vegetarisk favorit som gör sig väldigt bra med en god sallad.
Spenat är jättenyttigt med en massa bra fibrer, mineraler och anti-oxidanter. (ni har väl sett den där tecknade figuren som blir superstark av en burk spenat, kommer inte på vad han heter! vet någon?) För unga tjejer som pluggar/jobbar, tränar mycket och äter ensidig kost är spenat superbra då det innehåller mycket järn som man ibland kan ha alldeles för lite av. Så; ät spenat, it´s good för you! (: 
 
Detta behöver du till min spenatpaj
Pajdeg 
  • 3 dl mjöl  ( vetemjöl, grahamsmjöl, dinkelsikt, rågmjöl)
  • 1/2 tsk salt 
  • 50 g smör eller margarin, kylskåpskallt
  • 1 dl kesella (ev lite mer om degen inte går ihop som det ska)
  • 2-3 msk kallt vatten
  • 1 ägg (till pensling)
Pajfyllningen
  • 300-400 gram fryst spenat (gärna hela blad)
  • 1 lök
  • 1 vitlökskyfta
  • smör att steka lök och spenat i
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 200-300 gram fetaost 
  • salt 
  • peppar
  • malen muskotnöt
  • lite riven lagrad ost (frivilligt!)
 
Gör såhär
  • Tina spenaten, sätt ugnen på 225°. Tärna smöret i små tärningar, lägg smör, mjöl, salt och kesella i en bunke och arbeta ihop till en deg. Om degen smular sig så tillsätt lite kesella och lite vatten tills degen går ihop. Det går också jättebra att lägga alla ingridienser i en matberedare och trycka på knappen och sen knåda ihop degen lite på slutet bara. Lägg degen i kylen en liten stund. 
  • Förbered en pajform och knåda ut degen över hela formen. Tänk på att trycka upp kanterna högt då de ibland kan krypa ner lite under tiden den är i ugnen. Nagga botten och kanterna på pajdegen och sätt in den i ugnen i 5 minuter. Ta ut pajskalet och pensla all deg med ägget och sätt sedan in skalet i ugnen igen tills det är lite gyllenbrunt (ungefär 5 minuter till)
  • Värm en stekpanna, hacka löken och vitlöken (hacka, inte pressa!) och stek den i smör tillsammans med spenaten. Under tiden, tärna fetaost i små tärningar, jag brukar ha mycket fetaost! Det är ju så gott! 
  • Krydda spenaten och löken med salt, peppar och muskot efter behag och stäng av plattan. Lägg den varma spenaten i det färdig-gräddade pajskalet och lägg på fetaosten, blanda runt lite. Vispa ägg (använd det som blev över av penslingsägget också), mjölk, lite salt och peppar och häll över spenaten och fetaosten. Strö över osten (om du vill, det är ju rätt mycket ost i redan så den kan kännas lite överflödig) och sätt in i ugnen på 175° i 35-45 minuter. 
  • Ta ut och låt svalna några minuter innan servering
 
En god sallad till gör middagen komplett. Jag ska göra en sallad med kokta rödbetor, brytbönor, rostade pinjenötter och lite olivolja och balsamvinäger. 
 
 
Såå gott detta kommer bli!! Lägger upp en bild om det blir bra(: 
 
 
Lycka till!