Okänt vatten? Använd kondom!

Under mina år på högstadiet spenderade jag ett fåtal timmar hos skolsköterskan. På alla vaccinationer och rutinkoller satt jag på en obekväm stol i hennes lilla rum och iaktog henne medan hon sprang runt och virrade med olika grejer som jag inte förstod mig på.  När hennes virriga sätt och lustiga kroppshållning inte längre var underhållande började min blick vandra runt på väggarna för att se om det fanns något annat att vila mina ögon på tills sköterskan var färdigpratad. 
På väggen mittemot fönstret fanns en affisch som vid varje besök gjorde mig lika förbryllad. Det var en stor plansch som i huvudsak var blå i olika nyanser och med några penseldrag som utgjorde människokonture
r som såg ut att dyka och simma runt i det blå vattnet. Längs med ena sidan på planschen stod det "Okänt vatten? Använd kondom!" i snirkliga bokstäver. Varje gång jag läste den texten började min tonårshjärna försöka fundera ut hur det kom sig att man skulle ha kondom när man badade på en badplats där man inte badat innan. Jag visste ju att man skulle ha kondomer för att inte bli med barn och för att man inte skulle dra på sig en massa läskiga sjukdomar.  Men hur skulle man kunna ha en kondom på sig när man badade? Skulle tjejer också skydda sig på något sätt? Och hur sjutton skulle det gå till? När sen sommaren kom jag började bada i sjön funderade jag alltid lite på den där planschen men kom fram till att Råbelövssjön inte var okänt vatten,  där hade jag ju badat sen jag var liten. Så det var ju lungt. 
När jag gick ut nian hade jag fortfarande inte förstått meningen med kondomer på nya badplatser och budskapet lämnade min tankeverksamhet. 
Men igår fick jag en flashback till det där lilla rummet med den lustiga affischen och allt blev plötsligt klart för mig. Så många minuter av mitt liv som min hjärna gått på högvarv för att förstå vad de menade, så var det inte bildligt talat. 
Tummen upp för kondomreklamer i unga åldrar, men de kan väl försöka vara lite tydligare nästa gång.. 
 
Xoxo s